
ÜRETRA DARLIĞI NEDİR?
ÜRETRA DARLIĞI BELİRTİLERİ
- Üretral darlık, kanalındaki tıkanıklığın derecesine bağlı olarak hafiften şiddetliye kadar değişen, çok sayıda belirti ile prezente olabilir. Bu belirtilerden bazıları şunlar olabilir:
- İdrar akımında zayıflık
- İdrar miktarında azalma
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- Tuvalete çıktıktan sonra mesanede tam boşalamama hissi
- İdrar yaparken yanma
- Mesane kontrolünü kaybetme ve idrar kaçırma
- Üretral akıntı
- Koyu renkli idrar
- İdrarda kan
- Ani idrara çıkma ihtiyacı
- İdrar yaparken ağrı
- İdrar yapma süresinde uzama
- İdrar yapamama
- Sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme
- Erkeklerde penis ve çevre dokuda ağrı, şişlik, menide kan ve prostat iltihabı
- Üretra darlığına bağlı olarak idrar mesaneye geri kaçar ve bu kronik hale gelirse zamanla mesane büyüyüp işlevsiz hale gelebilir. İdrar böbreklere geri kaçarak hidronefroz olarak isimlendirilen duruma ve böbrek kaybına yol açabilir. Kişide idrar yapamama söz konusuysa bu ciddi ve acil bir durumdur. Bu semptom varsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak hayati önem taşır.
ÜRETRA DARLIĞI AMELİYATI VE TEDAVİSİ
Üretral darlık nedeniyle idrarın mesane içerisinde kalmasının yaratabileceği acil durumlarda, idrar sondası veya mesanenin cilt üzerindeki izdüşümü üzerinden bir kateter yerleştirilmesi (suprapubik kateter) işlemleri ile mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
Üretra darlığının varlığı ortaya konduktan sonra, bu durumun giderilmesine yönelik cerrahi işlemler uygulanabilir.
Cerrahi işlemlerin içerisinde sık uygulanan yöntemlerden biri “üretrotomi” adı verilen üretranın genişletilmesidir. Uygun olan hastalarda bu yöntem lazer veya mekanik olarak darlık olan kısmın genişletilmesi ile yapılır.
Üretrotomi için uygun olmayan veya üretrotomi ile başarı sağlanamayan hastalarda ise üretroplasti adı verilen açık cerrahi ile darlığın nedeni ortadan kaldırılır ve üretra genişletilir. Kimi durumlarda üretranın tamir edilebilmesi için çevre dokulardan faydalanılabilir.
Üretra darlığı için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.
Üretra Darlığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Üretra darlığı ameliyatı üretroplasti ya da endoskopik üretrotomi olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Üretra darlığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi, yapılan işleme, hastanın kateterizasyon süresine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Üretra darlığının tedavisi için yapılan hemen hemen tüm ameliyatlardan sonra üretrada bir kateter (idrar sondası) bırakılır. Kateterin ne kadar süre yerinde kalacağı, yapılan işleme ve doktorun kararına göre belirlenir.