loading

İDRAR KAÇIRMA (ÜRİNER İNKONTİNANS)

İdrar kaçırma, kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama halidir. Tıbbi adı üriner inkontinansdır. Her yaşta olabilirse de ileri yaşlarda daha sık görülür. Sürekli olarak tekrarlarsa hastalık olarak kabul edilir. İdrar kaçırma kişinin yaşam konforunu bozar, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir. İdrar kaçırma her iki cinste de görülebilirse de kadınlarda daha sıktır.

İDRAR KAÇIRMA NEDEN OLUR?

İlerleyen yaşla birlikte, idrarın sadece istendiği zamanlarda dışarıya boşaltılmasını sağlayan bir takım kasların fonksiyonlarının azalabilir ancak bu duruma eşlik eden kimi diğer nedenler de olabilmektedir. Örneğin; aşırı kilolu olmak, sigara içmek, kronik öksürük, kabızlık ve astım ile benzeri hastalıkların varlığında ve ağır işlerde çalışanlarda artan karın içi basınç idrar kaçırma açısından risk faktörüdür.
Ayrıca zor doğumlara bağlı olarak hem kaslarda yırtılma hem de sinirlerdeki hasarlar da fonksiyon bozukluklarına neden olabiliyor.
Diyabet hastalığı gibi hastalıklar da idrar kaçırmada etkili oluyor. Ayrıca, merkezi sinir sistemini etkileyebilecek hastalıklar (omurilik yaralanması, inme gibi) ve çevresel sinir sistemini etkileyen kimi hastalıklar (sinir yaralanmaları gibi) da idrar kaçırma nedenleri arasındadır.
Tüm bunların dışında idrar yollarında taş, idrar yolu enfeksiyonları, bazı ilaçlar, alkol tüketimi ve bu bölgede yapılan kimi ameliyatlar da idrar kaçırma nedenleri olabiliyor.

İDRAR TUTAMAMA

İdrar tutamamanın çözümü olarak tedavi yöntemleri:
Mesane Egzersizleri: Mesane veya idrar torbası olarak ifade edilen organımızın işleyişini düzenleyen kaslar çeşitli egzersizlere tabi tutularak yüksek oranda idrarı tutabilecek bir duruma getirilebilir. Temel amacı idrar torbasındaki idrar tutma kapasitesini arttırmak olan bu egzersizler, kesinlikle hekim kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
Kabızlığın Engellenmesi: Kabızlık da yapılan çalışmalar sonrasında sıkışma tipi idrar kaçırmaya neden olan bir unsur olarak saptanmıştır. Bu nedenle hekiminiz eşliğinde uygulayacağınız beslenme programı ile hem kabızlığı önleyecek hem de hastalığa karşı etkin çözümler getirebileceksiniz.
Alkol, Baharat ve Kafein Tüketmeme: Vücut üzerinde ciddi olumsuzluklara neden olabilecek söz konusu maddelerin tüketimini azaltarak hem vücudunuzu daha sağlıklı bir konuma getirebilir hem de idrar kaçırmayı tetikleyen  bu maddeleri ölçülü kullanarak idrar kaçırma sorununuza çözüm bulabilirsiniz.
KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA

Tüm kadın populasyonunun içinde %15-20 oranında gözlenen idrar kaçırma şikayeti tedavi edilebilen bir durumdur. İdrar kaçırma bütün yaş grubundaki kadınlarda farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Ancak idrar kaçırma kesinlikle yaşlanma sürecinin normal bir sonucu değildir. İdrar kaçırma olayı kişilerin rahatlıkla konuşamadığı bir durumdur. Utanç ve rahatsızlık verici olabilmektedir. Sevdiğiniz aktiviteleri (egzersiz,yolculuk,sosyal ilişkiler vb.) yapmayı kısıtlayabildiği gibi günlük yaşamı sınırlandıracak kadar şiddetli de olabilir.

ERKEKLERDE İDRAR KAÇIRMA
İdrar Sonunda Damlama:
Bu durum kişinin idrar yapmayı bitirdikten sonra ayağa kalktığında veya iç çamaşırını çektiğinde damlama şeklinde idrarın gelmeye devam etmesidir. Bazen giysileri ıslatacak kadar idrar kaçağı gözlenebilir. Her yaştan erkeklerde görülebilse de çoğu zaman iyi huylu prostat büyümesiyle birlikte yaşanan bir sorundur. Prostat büyümesinin, mesane tıkanıklığına yol açtığı durumlarda, prostatın idrar yoluna doğru büyüyen kısımlarını çıkarmaya yönelik operasyonla (prostatektomi) tıkanıklığın açılması, tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Dış idrar yolunda, kalın bağırsakların çeperinde seneler içerisinde meydana gelen ufak baloncukların (divertikül) oluşumu da idrar sonu damlamalarına yol açabilir. Böyle durumlarda bu baloncukların çıkarılması ve idrar yolunun tamiriyle problem düzelebilir. Bu durumların dışında meydana gelebilecek idrar sonrası damlamaların tedavisi daha zor olabilir. Bu zor olgularda ne yazık ki medikal tedavi de yeterli değildir. Tedaviye cevap vermeyen hastalara, dış idrar yolunu daha efektif boşaltmaya yönelik birtakım teknikleri öğretmek daha yararlı olabilir.
Prostat Büyümesine Bağlı İdrar Kaçırma:
Prostat büyümesi; erkeklerde 50 yaşından sonra oldukça fazla görülen, bazı durumlarda çok daha erken yaşlarda da rastlanabilen bir durumdur. Her prostat büyümesi, mesane boşaltımında tıkanıklık yapmayabilir. Ancak erkenden tedavi edilemez ise mesane içerisinde meydana gelen yüksek hidrostatik basınç mesane duvarını geri döndürülemez derecede bozabilir ve mesane hem depolama hem de boşaltma vazifesini yapamaz duruma gelebilir. Aşırı sıkışma sebebiyle mesane kası zayıflığına bağlı idrar kaçırma yaşanabilir.
Prostat Ameliyatı Ardından Görülen İdrar Kaçırma:
Özellikle prostat kanseri tedavisinde, yapılan prostatın bütününün seminal veziküller ile beraber çıkarma operasyonları, daha nadir olarak da iyi huylu prostat ameliyatları ardından idrar tutmayı gerçekleştiren “üretral sfinkter” adı verdiği yapının zarar görmesi nedeniyle meydana gelirler. Tedavisinde sfinkteri güçlendiren kas egzersizleri, medikal ajanlar ve son çare olarak da cerrahi tedaviye başvurulmaktadır.

İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ

İnkontinans Tedavisi İçin İlaçlar
Bazı ilaçlar, aşırı aktif mesane ile ilgili sorunlara neden olan kas kasılmalarını stabilize eder. Diğer ilaçlar da tam ters etki yapar; yani mesanenizin tamamen boşalmasını sağlamak için kasları gevşetir. Hormon replasman tedavileri, genellikle menopoz sırasında azalan östrojenin yerine koyarak normal mesane fonksiyonunun geri kazanılmasına destekleyebilir.
İnkontinansı Yönetmek İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri Bazen günlük yaşamınızda idrar kaçırmanıza gerçekten yardımcı olabilecek değişiklikler olabilir. Bu değişikliklere pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için yapabileceğiniz egzersizler, günlük alışkanlıklarınızdaki değişiklikler ve iyileştirilmiş bir diyet dahildir. Bazen bu değişiklikler sonucu iyileşme görülerek ek tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir.
Mesanenizi düzenli bir programda boşaltmak. Buna zamanlanmış işeme de denir.
Fiziksel aktivitelerden önce mesaneniyi boşaltmak. Egzersiz yapmayı veya fiziksel bir aktivite yapmayı planlıyorsanız, sızıntıyı önlemek için aktivite başlamadan önce mesanenizi boşaltmayı planlayın.
Ağır nesneleri kaldırmaktan kaçınmak. Büyük bir şeyi taşımanız gerekiyorsa yardım isteyin.
Pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için düzenli Kegel egzersizleri yapın.
Bir aktiviteye başlamadan önce çay, kafein veya aşırı sıvı içmekten kaçının. Geceleri sık idrara çıkma ve kaçırma yaşıyorsanız, yatmadan hemen önce bir şeyler içmekten kaçının.
Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak. Aşırı vücut ağırlığına sahip olmak inkontinansın bir nedeni olabilir. Sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak inkontinans riskini azaltabilirsiniz.

İDRAR KAÇIRMA AMELİYATI

Tedavi seçenekleri inkontinansınızı tedavi etmede başarısız olduysa, doktorunuz tarafından önerilebilecek birkaç prosedür vardır. Bu prosedürler basit enjeksiyonlardan daha karmaşık ameliyatlara( Botulinum toksin enjeksiyonları (Botox®), Nöromodülasyon cihazları, askı operasyonları( TOT/TVT/minisling)) kadar uzanır. Doktorunuzla sahip olduğunuz inkontinans türüne ve semptomlarınıza göre size uygun seçeneğe karar verebilirsiniz.
İdrar kaçırma için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.

Let Us Reach You
Let us contact you to complete your appointment. (WhatsApp)
SUBMIT
You can unsubscribe anytime.
close-link