loading

MESANE TAŞI NEDİR?

İdrar kesesi veya mesane idrar yolu taşlarının böbrek ve üretere göre daha az karşılaşıldığı bölgedir. Ancak yine de özellikle bazı hastalarda mesane taşı görülür. Mesane sonrası idrarın atıldığı üretra (dış idrar borusu) nispeten daha geniş olduğu için böbrek veya üreterden mesaneye gelen taşlar daha rahat dışarı atılabilirler.

MESANE TAŞI BELİRTİLERİ

MESANE TAŞI NEDEN OLUR?

Yaygın olarak bilinen bir yanlış, böbrekten düşen taşların idrar torbasında oluşan taşlardan sorumlu olduğudur. Ancak mesane taşlarının %90 dan fazlası mesane içerisinde oluşur ve büyür. Normalde üreterin çapı 5 mm kadardır, mesanenin aşağısında bulunan idrar yaptığımız kanalın (üretra) ise çapı 1 cm kadardır. Dolayısıyla üreterden mesaneye düşen bir taş kolaylıkla idrar torbasından da dışarı atılabilir. Bu konu iyi anlaşılırsa idrar torbasında neden taş oluştuğu daha iyi anlaşılır. Buradan anlaşılabileceği üzere eğer idrar torbasındaki idrar iyi boşalmıyorsa ve içeride idrar kalıyorsa bu durumda kalan idrarın içindeki kristaller yavaş yavaş dipte çöküp taş haline gelir ve burada giderek büyürler. Bunun en sık sebebi erkek hastalarda ileri yaşta büyüyen prostattır. Bir diğer sebebi idrar torbasının sinir ve kaslarını bozan hastalıklardır. Omurilik yaralanması gibi hastanın belden aşağısının veya tüm vücudunun felç olduğu durumlarda da hastalar idrarını boşaltamaz ve sürekli sonda kullanırlar. Bu hastalarda da taş oluşur.
İdrar yaptıktan sonra mesanede idrar bırakıldığında mesane taşları büyümeye başlar. Bu genellikle tuvaleti kullanırken mesanenin tamamen boşalmasını engelleyen altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanır.
Mesanenin tamamen boşalmasını engelleyen durumlar şunlardır:

Nörojenik Mesane: Mesane ile sinir sistemi arasında çalışan sinirler, örneğin felç veya omurilik yaralanmasında hasar görürse, mesane tam olarak boşalmayabilir. Yaygın olarak bilinen bir yanlış, böbrekten düşen taşların idrar torbasında oluşan taşlardan sorumlu olduğudur. Ancak mesane taşlarının %90 dan fazlası mesane içerisinde oluşur ve büyür. Normalde üreterin çapı 5 mm kadardır, mesanenin aşağısında bulunan idrar yaptığımız kanalın (üretra) ise çapı 1 cm kadardır. Dolayısıyla üreterden mesaneye düşen bir taş kolaylıkla idrar torbasından da dışarı atılabilir. Bu konu iyi anlaşılırsa idrar torbasında neden taş oluştuğu daha iyi anlaşılır. Buradan anlaşılabileceği üzere eğer idrar torbasındaki idrar iyi boşalmıyorsa ve içeride idrar kalıyorsa bu durumda kalan idrarın içindeki kristaller yavaş yavaş dipte çöküp taş haline gelir ve burada giderek büyürler. Bunun en sık sebebi erkek hastalarda ileri yaşta büyüyen prostattır. Bir diğer sebebi idrar torbasının sinir ve kaslarını bozan hastalıklardır. Omurilik yaralanması gibi hastanın belden aşağısının veya tüm vücudunun felç olduğu durumlarda da hastalar idrarını boşaltamaz ve sürekli sonda kullanırlar. Bu hastalarda da taş oluşur. İdrar yaptıktan sonra mesanede idrar bırakıldığında mesane taşları büyümeye başlar. Bu genellikle tuvaleti kullanırken mesanenin tamamen boşalmasını engelleyen altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanır. Mesanenin tamamen boşalmasını engelleyen durumlar şunlardır: Nörojenik Mesane: Mesane ile sinir sistemi arasında çalışan sinirler, örneğin felç veya omurilik yaralanmasında hasar görürse, mesane tam olarak boşalmayabilir. Prostat Büyümesi: Prostat büyümüşse, üretraya baskı yapabilir ve mesanede bir miktar idrar bırakarak akışın bozulmasına neden olabilir. Tıbbi Cihazlar: Mesane taşlarına kateterler veya diğer tıbbi cihazlar neden olabilirler. Mesane İltihabı: İdrar yolu enfeksiyonları veya radyasyon tedavisi mesanede taş oluşmasına neden olabilir. Böbrek Taşları: Böbrek taşları üreterlerden aşağı doğru hareket edebilir ve eğer geçemeyecek kadar büyükse mesanede kalır ve tıkanıklığa neden olabilir. Böbrek taşları, mesane taşlarından daha yaygındır. Mesane Divertikülü: Mesane içinde torbalar oluşabilir. Torbalar büyük bir boyuta ulaşırsa idrar tutabilir ve mesanenin tamamen boşalmasını önleyebilir. Sistosel: Kadınlarda mesane duvarı zayıflayabilir ve vajinaya kadar inebilir; bu, mesaneden idrar akışını etkileyebilir.

Prostat Büyümesi: Prostat büyümüşse, üretraya baskı yapabilir ve mesanede bir miktar idrar bırakarak akışın bozulmasına neden olabilir.

Tıbbi Cihazlar: Mesane taşlarına kateterler veya diğer tıbbi cihazlar neden olabilirler.

Mesane İltihabı: İdrar yolu enfeksiyonları veya radyasyon tedavisi mesanede taş oluşmasına neden olabilir.

Böbrek Taşları: Böbrek taşları üreterlerden aşağı doğru hareket edebilir ve eğer geçemeyecek kadar büyükse mesanede kalır ve tıkanıklığa neden olabilir. Böbrek taşları, mesane taşlarından daha yaygındır.

Mesane Divertikülü: Mesane içinde torbalar oluşabilir. Torbalar büyük bir boyuta ulaşırsa idrar tutabilir ve mesanenin tamamen boşalmasını önleyebilir.

Sistosel: Kadınlarda mesane duvarı zayıflayabilir ve vajinaya kadar inebilir; bu, mesaneden idrar akışını etkileyebilir.

MESANE TAŞI TEŞHİSİ

Mesane taşlarının teşhisi bir dizi farklı testi içerebilir:
Fiziki Muayene: Bir üroloji uzmanı, mesanenin büyüdüğünü hissetmek için ellerini alt karın üzerine koyabilir. Prostatın büyümüş olup olmadığını kontrol etmek için rektumu inceleyebilir.
İdrar tahlili: Bir idrar numunesi kan, bakteri ve kristalize mineral belirtileri açısından test edilebilir.
Spiral Bilgisayarlı Tomografi (BT): BT taramaları, iç organların ayrıntılı bir görüntüsünü oluşturmak için birden fazla X-ışını görüntüsünü birleştirir.
Ultrason: Sesi iç organlardan yansıtarak bir görüntü oluşturur.
Röntgen: Röntgende her tür mesane taşı görülmez.
İntravenöz Pyelogram: Damarlara özel bir sıvı enjekte edilir ve bu sıvı böbreklere ve mesaneye doğru ilerler. Böbrek taşı belirtileri aramak için prosedür boyunca röntgen çekilir.

İDRAR YOLU TAŞ DÜŞÜRME BELİRTİLERİ

İdrar yolu taşı ağrısı çok şiddetlidir. Saatlerce sürebilir ve nöbet nöbet meydana gelir. Ağrılar genelikle bir hafta boyunca aralıklı olarak meydana gelir. Daha sonra kesilir.

İdrar Kanalı Taşlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taş ağrısı geçtikten sonra genellikle hastalar taştan kurtulduğunu düşünür. Ama tehlike devam ediyor olabilir.
Tedavinin ana hatları taşın tam yeri ve tam büyüklüğü ile ilgilidir.
Hastalar % 90 nı idrar yolu taşlarının kendi kendine hiçbir tedavi görmese bile düşürür.
Bir diğer durum ise tabi ki idrarda görülen kandır. İdrar sırasında kişinin idrarındaki kan durumları genellikle böbrek taşı yani idrar yolu aşı nedeni ile oluşmaktadır.
İdrar yolu taşının tanısı aslında tıbbi görüntüleme cihazları ile kontrol edilmeden bilinmeyen bir durumdur. Oldukça yaygın olan bu sorunu sizlerde anlayabilmeniz için uzman bir doktorun muayenesine ihtiyacınız olabilmektedir.

Let Us Reach You
Let us contact you to complete your appointment. (WhatsApp)
SUBMIT
You can unsubscribe anytime.
close-link