loading

MESANE KANSERİ (TÜMÖRÜ) NEDİR?

Mesane kanseri, böbreklerden başlayıp, idrar yolları boyunca ortaya çıkabilen kanserlerin arasında en sık karşılaşılan ikinci kanserdir. Mesane kanserlerinin yaklaşık olarak %70’i ölümcül bir seyir izlememektedir. Fakat bu oluşumlar tekrar etmeye yatkındır. Mesane kanserlerinin %30’u ise önce vücudun kas dokusuna, ardından vücudun geri kalan tümüne metastaz yapma yani yayılma potansiyeline sahip olan kötü seyirli oluşumlar olarak tanımlanmaktadır.

Genellikle erişkin yaş grubunda ortaya çıkan ve mesane tümörü olarak da bilinen mesane kanserinin, kadınlara oranla erkeklerde daha sık meydana geldiği gözlemlenmektedir. Türkiye genelinde yapılan araştırmalar sonucu, cinsiyetler arasında en sık gözlemlenen kanserlerde mesane kanseri kadınlarda 13. sırada iken erkeklerde ise 3. sıradadır.

MESANE KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

MESANE KANSERİ NEDEN OLUR?

Mesane kanserinin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Fakat buna neden olabilecek bazı risk faktörleri bulunmaktadır.

Sigara kullanımı: Mesane kanserine sebep olan en yaygın risk faktörü, tütün grubu ürünlerin kullanımıdır. Sigara ve tütün ürünleri kullanan kişilerde sigara içmeyen kişilere göre mesane kanseri gelişme ihtimali 4 ile 7 kat daha fazladır. Aynı zamanda pasif içiciler için de mesane tümörü riski artmaktadır.

Yaş: Mesane kanseri belirli bir yaştan sonra daha sık ortaya çıkmaktadır. Mesane kanserine yakalanan kişilerin büyük çoğunluğu 50 yaşın üzerinde olan kişilerdir.

Cinsiyet: Erkeklerin mesane kanserine yakalanma ihtimali kadınlara oranla 3-4 kat daha fazladır. Fakat son yıllarda sigara kullanımının kadınlar arasında da yaygınlaşması nedeniyle kadınların mesane kanserine yakalanma sıklığı artış göstermektedir. Kadınların mesane kanseri yüzünden hayata veda etme ihtimalleri erkeklere göre daha fazladır.

Kimyasallar: Tekstil, deri, boya kauçuk, akü sanayi, kimya ya da baskı endüstrisinde kullanılan kimyasal ürünler mesane kanseri riskini tetiklemektedir.

Aile üyelerinde mesane kanseri geçmişi olması,

Kronik mesane enfeksiyonları,

Yeterli sıvı tüketmemek ve idrarı çok tutmak,

Fazla yağ ya da katkı maddesi içeren besinleri sık tüketmek.

MESANE KANSERİ TANISI

Mesane kanseri yaşanan belirtilerle ya da rutin kontroller sırasında şüphe sonucu belirlenmektedir. Öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.
Üroloji doktoru muayenesi
Üroloji doktoru öncelikle mesane kanseri için genetik, sigara kullanımı veya radyasyona maruziyet gibi risk faktörlerini değerlendirecektir. Üroloji doktoru fiziki muayenede; Sistemik kontrol yapıp bir kanser işareti varsa belirler. Karın ve karaciğerde şişkinlik olup olmadığını kontrol eder. Kasık, karın ve boyunda büyümüş lenf nodları olup olmadığını kontrol eder. Normal olmayan ve mesane kanseri şüphesi olan durumlarda teşhisin netleştirilebilmesi için ek tetkikler istenebilmektedir.

MESANE KANSERİ TEDAVİSİ

Mesane kanseri tanısı konan hastalarda tespit edilen tümörlere sistoskopik sistem aracılığı ile kazıma işlemi yapılır. Bu işlem vücutta herhangi bir kesi yapılmaksızın idrar kanalından girilerek yapıldığı için “Trans Üretral Rezeksiyon (TUR)” olarak adlandırılmaktadır. TUR sonrasında elde edilen tümör dokusu patolojiye gönderilerek incelenmesi sağlanır ve böylece kanserin mesanedeki yayılımı ve tipi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunabilir. Mesane kanseri tedavisi planlanırken tümörün mesanedeki yerleşimi, tümörün patolojik derecesi, tümörün mesanede hangi tabakaları tuttuğu, mesane dışı organlara yayılım yapıp yapmadığı ve hastanın yaşı ve mevcut sağlık durumu göz önünde tutulur.

MESANE KANSERİ AMELİYATI

Mesane kanserlerinin çoğunluğu tanı anında sadece mesane epitelini tutmuş olup kas tabakası tutulumu gerçekleştirmemiştir. Bu tip mesane kanserine yüzeyel mesane kanseri denilir ve TUR ameliyatı çoğu durumda tedavi için yeterlidir. Yüzeyel yerleşimli ancak patolojik derecesi yüksek olan vakalarda TUR ameliyatına ek olarak mesane içerisine sonda aracılığı ile vücudun bağışıklık yanıtını arttırarak tümör dokusunda tahribata yol açan BCG (verem aşısı) veya kemoterapi verilebilir. Hasta tümörün tekrarlama olasılığına karşı aralıklı olarak sistoskopi ve görüntüleme yöntemleri ile takip edilir. Mesanenin iç tabakasında bulunan epitel dokusunu geçerek kas tabakasını tutmuş olan tümörlerin tedavisi mesanenin tamamının çıkarılması, tıp literatüründeki adıyla “Radikal Sistektomi” ameliyatıdır. Radikal Sistektomi ameliyatı yapılırken hemen her zaman erkeklerde prostat bezi, kadınlarda da rahim birlikte çıkartılır. Radikal Sistektomi Ameliyatı sırasında mesane çıkarıldıktan sonra farklı yöntemlerle hastanın ince bağırsakları kullanılarak açık veya kapalı mesane yapılabilir. Radikal Sistektomi ameliyatı klasik olarak açık yöntemle yapılabilmekle birlikte gelişen teknoloji ışığında daha minimal invaziv olarak “Robotik Yöntem”le de yapılabilir. Mesanenin dış tabakasının (seroza) tümör tarafından tutulduğu veya başka doku ve organlarda kanserin yayılımının saptandığı durumlarda ise cerrahi yöntemler tercih edilmemekte, sistemik kemoterapi veya radyoterapi tedavi seçenekleri olarak kullanılmaktadır. Öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.

Let Us Reach You
Let us contact you to complete your appointment. (WhatsApp)
SUBMIT
You can unsubscribe anytime.
close-link